top of page

Postavljanje Spomen ploče arh.Marjanu Đulincu, na objektu Nove hale sportova u Zrenjaninu

Spomen-ploca Djulinac_8.jpg

KRISTALNA DVORANA, ZRENJANIN

mart 2019.

Upravni odbor Društva arhitekata Zrenjanina je doneo Odluku za postavljanje spomen obeležja arh. Marjanu Đulincu na objektu Nove hale u Zrenjaninu i u saradnji sa "AGM" grupom i "SM inžinjering"-om, realizovana je ova inicijativa.
 

U holu “Kristalne dvorane”, nove sportske hale u Zrenjaninu, svečano je otkriveno spomen-obeležje arhitekti Marjanu Đulincu, našem sugrađaninu i projektantu ovog sportskog objekta, prerano preminulom 2008. godine. Spomen-obeležje su otkrili članovi njegove najuže porodice, sin i kćerka, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Grada Zrenjanina, Društva arhitekata Zrenjanina, Đulinčevi poslovni saradnici, kolege i prijatelji.

 

Na saradnju koja je trajala 14 godina, podsetio je profesor Borislav Petrović, jedan od osnivača “AGM Grupe”, koji je rekao da se ljudski život, ipak, ne meri dužinom trajanja, već nekim stvaralaštvom i delima koja ostaju iza njega.Upriličena je i prigodna izložba njegovih projekata i radova. 

Sportska hala u Zrenjaninu predstavlja krunu, nažalost rano prekinute, karijere talentovanog arhitekte i projektanta Marjana Đulinca. Objekat hale, danas svima poznate kao “Kristalna dvorana”, projektovan je kao javni forum, koji pored osnovne namene sportskog borilišta, nudi različite javne sadržaje, dopunjujući njihovu ponudu u okviru gradske sredine Zrenjanina.


Marjan Đulinac je rođen u Zrenjaninu 15.aprila 1965. godine u Zrenjaninu.

Završio je osnovnu i srednju školu u Zrenjaninu i Arhitektonski fakultet u Beogradu 1990.godine. Sa kolegama AGM grupe radio je na velikom broju projekata i dobitnik je značajnih priznanja i nagrada za objekat Hale sportova:

  • 2010 Nominacija za nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu - MIES VAN DER ROHE 2011, za objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu

  • 2010 Priznanje 32. Salona arhitekture u Beogradu za objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu.

  • 2010 Nagrada Kompanije "Novosti" za najbolje realizovano arhitektonsko delo u 2009. godini za objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu.

  • 2010 Prvo mesto na listi “deset najboljih” , rubrika kultura, NIN januar 2010, za objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu.

  • 2009 Nagrada Ranko Radović, u kategoriji realizovano arhitektonsko delo, za objekat nove Hale sportova u Zrenjaninu.


Marjan Đulinac je preminuo 2008.godine.

bottom of page