top of page

Saradnja sa DaNS-om

KULTURNI CENTAR ZRENJANIN
09. - 16. XII 2016.

Izložba

Salona arhitekture Novi Sad 2016

Prespajanje/Rewiring:
 

Jubilarni 20. Salon arhitekture Novi Sad, održan je od 3.06. do 12.06.2016. godine.
 

Postavljen je sa namerom da prevaziđe okvir Salona kao isključive prezentacije selektovanih radova i da kroz proširenje formata postane bijenalni događaj koji okuplja arhitektonsku scenu regiona.
 

Kroz selekciju izloženih radova i seriju predavanja i debata otvoren je prostor za slobodno i otvoreno promišljanje o definisanju pozicije arhitektonske struke u kontekstu regiona i prepoznavanja svih njenih aktera i produkata.
 

Namera je bila da se arhitektura posmatra u proširenom polju – od društvenog i prostornog aktivizma, preko građenja, do teorijskog promišljanja i digitalnog prostora. Postavljajući ih tako, iznad disciplinarnih podela, ukazuje se na specifične vrednosti koje u mnoštvu i različitostima grade kompleksnu sliku arhitekture danas.
 

Za 7 dana trajanja Salona, 160 izloženih radova, selektovanih od 250 prijavljenih iz 7 zemalja regiona videlo je oko 1000 posetilaca. Poseban kuriozitet predstavlja ukupno 14 nagrada i priznanja koja su dodeljena učesnicima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske i Rumunije.
 

Poseta i učešće kolega na Salonu, iz skoro svih zemalja regiona, opravdalo je ideju o neophodnosti umrežavanja i pokretanja zajedničkog dijaloga svih arhitektonskih aktera ovog regiona.
 

Kao nastavak ove ideje Izložba ostvaruje dijalog sa arhitektonskom strukom i javnošću kroz putovanje po zemljama okruženja , ali i kod nas. Prvi grad- domaćin je Zrenjanin.
 

U okviru prezentacije izložbe održaće se okrugli sto na temu samog Salona- o potrebi povezivanja, dijalogu arhitekture I arhitekata, kao i uloge profesionalnih udruženja.

Sa izložbe održane u Novom Sadu

bottom of page