top of page

Izložba "Grad u arhitekturi | Arhitektura u gradu - 18/17" predstavljena u Beogradu u okviru BINA-e

Autori               Vesna Karavida, diplomirani istoričar umetnosti

                          Jelka Đorđević, dipl.inž.arhitekture

Dizajn izložbe  Danka Ječmenica, dizajner

Koordinator     Sandra Banjanin

Fotografije       Jovan Njegović Drndak

 

Izložba  je inspirisana temom Bijenala arhitekture u Veneciji 2014 - Fundamenti, koja se sastojala iz tri dela. U prvom, pod naslovom “Apsorbovanje modernosti”, 66 zemalja podelilo je jednu temu: istoriju svoje modernosti od 1914 do 2014. 

Arhitekta Rem Kolhas(Remment Lucas Koolhaas) kustos Bijenala, kaže: „Možda je imalo smisla 1914. pričati o „kineskoj“ arhitekturi, „švajcarskoj“ arhitekturi, „indijskoj“ arhitekturi...Nakon sto godina, pod uticajem ratova, revolucija, različitih političkih režima, različitih stanja razvoja, arhitektonskih pokreta, individualnih talenata, prijateljstava, i tehnoloških napredaka, arhitekture koje su nekad specifične i lokalne postale su naizgled razmenljive i globalne. Da li je nacionalni identitet žrtvovan zbog modernosti?“

Iz ove teme ,nastala je ideja da na svom, potpuno lokalnom perifernom i malom prostoru, identifikujemo modernost ,a noseći se idejom Bijenala -Upijanje savremenosti 1914-2014.

Od arhitekture arh. Đorđa Tabakovića i arh. Dragiše Brašovana do arhitektonskog izraza „AGM“ grupe na čelu sa arh. Marjanom Đulincem, stvara se utisak da bez obzira malu sredinu ili periferni položaj u odnosu na velike centre, arhitektura grada nije ostala imuna, ali ni neopredeljena za moderno.Takođe, utisak je da je prepoznavanje vrednosti modernog bilo veoma značajno radi stvaranja sopstvenog identiteta, koliko god modernost imala internacionalni karakter.

Pozivajući se na godine 18/17 (1918-2017), kroz asocijacije na Bijenale (14/14) , predočena je i civilizacijska dilema o uticaju modernosti na razvoj društva i arhitekture, što je bila  prilika da se kroz izložbu proveri u okviru ovog Projekta.

Dodatnim fotografijama možete pristupiti preko ovog linka.

http://z1info.rs/grad-u-arhitekturi-arhitektura-u-gradu-18-17-beckerek-petrovgrad-zrenjanin/

 

http://www.arh.bg.ac.rs/2018/05/09/xiii-bina-od-communis-do-komunikacija-10-31-maj-2018/

http://www.zrenjaninheritage.com/archives/15358

bottom of page